Utbildning lönar sig inte

Utbildning lönar sig inte

Den bästa av utbildningar på tekniskt universitet lönar sig inte så länge arbetsgivare föredrar bolljagande framför kompetens. Gymnasiets teknikprogram och att sparka boll i lokala bollföreningen verkar vara det bästa man kan göra. Då anställs man som ledande chef inom företag eller kommun? Labradorer jagar också bollar men vi sätter inte dessa som logistikchefer eller ansvariga för kommunens näringslivsutveckling!

Med teknisk studietakt

Dessutom när normen för högre utbildning tycks vara civilekonom, lärare eller socionom är det något som är fundamentalt fel. De tror dessutom att deras utbildning även är mall för teknisk utbildning? När sanningen är den att med teknisk studietakt skulle deras utbildning vara 1-årig! Jag har ett antal gånger förklarat att på tekniskt universitet, till exempel i Linköping, läser man minst 3 kurser parallellt under 6 veckor med lektioner och föreläsningar måndag till fredag 8 till 17, grupparbeten och laborationer görs på övrig tid, tenterar gör man i sal under en tentamensperiod på 10 dagar, sen är det dags för en ny läsperiod på 6 veckor, med minst 3 nya kurser. I en läsperiod 4:e året läste jag 5 kurser parallellt och totalt blev det 53 kurser på Industriell Ekonomi. Det är studier på tekniskt universitet!

Gordon Gekko som idol

Är jag bättre utbildad och mer utbildad? Absolut! Men det spelar ingen som helst roll när affärsplanen ska läsas och tolkas av en civilekonom som fullt ut tror på prognoser och har filmkaraktären Gordon Gekko som idol. Handelshögskolan och andra civilekonomutbildningar bör göras om från grunden. De måste lära sig matematik och att stava till långsiktighet. Det är här vi har grundorsaken till alla finanskriser!